Retraites

Trauma Sensitive Retreat

Drie dagen stilte voor trauma survivors

Het volgen van een vipassana stilte-retraite kan bevrijdend en levens-veranderend zijn. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen zich onderdompelen in de stilte. Alleen wanneer je te maken hebt met een vorm van (psycho)trauma kan een intensieve vipassana / mindfulness retraite zwaar zijn en soms zelfs te zwaar.

Het is niet voor niets dat de Birmese leraar Sayadaw U Pandita stelt: “In het algemeen is meditatie voor mensen met een normale en stabiele geest. Als iemand echter mentaal niet in vorm is om intensief te mediteren, in het bijzonder om zich te conformeren aan de strikte discipline, dan kan die persoon niet worden toegelaten”

Om mensen met een traumatisch verleden toch de kans te geven om de helende kracht van vipassana / mindfulness meditatie te ervaren, organiseren wij de driedaagse Trauma Sensitive Mindfulness / Vipassana Retreat. 

Voor wie?

Deze retraite is speciaal voor mensen die behoefte hebben aan een vipassana stilte-retraite maar het nog te spannend vinden.

Mensen die baat zullen hebben bij deze retraite:

  • Wanneer je in je leven regelmatig wegdroomt, er ‘niet meer bent’, of ‘verdwaalt’ in gedachtes en hier hinder van ondervindt in je functioneren.
  • Wanneer je op ingrijpende dingen hebt meegemaakt die je nog niet goed hebt verwerkt, zoals een sterfgeval van een naaste, een complexe scheiding, een burn-out, een ontslag, een ernstige ziekte, een ongeluk, etc.
  • Wanneer je regelmatig last hebt van sombere of depressieve gevoelens.
  • Wanneer je regelmatig geplaagd wordt door nachtmerries, of andere slaapproblemen hebt.
  • Wanneer je regelmatig hyper-actief of alert bent.
  • Of wanneer je juist in een hypo-actieve staat schiet (passiviteit, lethargie, doelloosheid, zinloosheid, etc.).
  • Wanneer je heel hooggevoelig en/of hoogbegaafd bent en daar (nog) niet goed mee om weet te gaan.
  • Wanneer het soms lastig is je emoties te reguleren, of last hebt van stemmingswisselingen.
  • Wanneer je moeilijk of niet kunt ontspannen.
  • Wanneer je weet dat je lijdt onder een vorm van trauma, zoals shocktrauma, PTSS, complexe PTSS, emotioneel trauma, jeugdtrauma, en/of (structurele) dissociatie, of andere klachten hebt die hierop terug te voeren zijn.

De veronderstelling is dat al deze klachten samenhangen met een vorm van trauma en dat het uiteindelijk coping-strategieën zijn van onze geest om met de onderliggende gevoelens te kunnen dealen.

Lees hier ook een paar ervaringen van de deelnemers zelf

Waarom is het moeilijk om te mediteren als je trauma hebt?

Tijdens meditatie wordt de geest uitgenodigd om te kalmeren. Het is als een centrifuge die tot stilstand komt. Dit klinkt aantrekkelijk, maar in een getraumatiseerd brein worden hierdoor juist de herinneringen weer opgeroepen die onderdrukt moesten worden. Door meditatie schakel je de coping-strategieën uit die juist zo nodig waren om de onderliggende overweldigende emoties in bedwang te houden.

Het vraagt daarom grote zorgvuldigheid en kleine stapjes om de emoties die verbonden zijn aan deze herinneringen te benaderen en te reguleren. Door specifieke instructies is het mogelijk om dit tijdens meditatie te bereiken.

Lees hier meer over in dit artikel, ‘Waarom meditatie uitdagend is voor mensen met trauma’.

Trauma Sensitive mediteren met Somatic Experiencing

Om de meditatie vorm geschikt te laten zijn voor mensen met een traumatisch verleden, zijn er een paar belangrijke aanpassingen gemaakt tijdens deze retraite.

Het komt erop neer dat de zittende meditaties worden afgewisseld met lopende meditaties, zoals deze in de Mahasi methode worden gehanteerd. Hiernaast oefenen we op een specifieke manier, gericht op regulatie van het zenuwstelsel. Wij maken hierbij gebruik van de principes van Somatic Experiencing™ van Peter Levine, dit is een lichaamsgerichte trauma therapie die werkt op het integreren van traumatische ervaringen die opgeslagen zijn in het zenuwstelsel. Somatic Experiencing gaat goed samen met vipassana meditatie omdat veel van de uitgangspunten gelijk zijn. Lees hier meer over Somatic Experiencing

Wat levert het je op?

Door deze Trauma Sensitive Retreat te volgen, geef je jezelf de kans om de vruchten van Vipassana meditatie te plukken, ondanks jouw traumatisch verleden. Vipassana meditatie is eenvoudigweg een pad om de geest te bevrijden van innerlijke stress om innerlijke vrede, vreugde en geluk te bereiken in het het leven.

Je leert op een veilige manier deze beproefde vorm van meditatie toepassen op een manier die past bij jouw situatie. Als je deze retraite hebt gevolgd en je de basisprincipes van zelfregulatie tijdens het mediteren hebt toegeëigend opent dit de deur naar langere retraites waarmee je het pad van innerlijke vrijheid verder kunt volgen.

Persoonlijke begeleiding en beoefening

Tijdens de retraite is de begeleiding gericht op het ontwikkelen van zelfregulatie wanneer je in contact komt met lastige emotie, herinneringen. Hiernaast bouwen we de vaardigheden in het beoefenen van vipassana meditatie door de dagen heen op. Parallel hieraan word je meegenomen in de fundamenten van de Boeddhistische psychologie. We bouwen dit in kleine stapjes op zodat je (getraumatiseerde) systeem het bij kan benen. Op de tweede dag zijn er korte gesprekjes om de ervaringen in de stilte te kunnen integreren.

Je leert in ieder geval vaardigheden om emoties en het lichaam te reguleren en creëert daarmee een grotere innerlijke stabiliteit. Daarnaast leidt de beoefening van vipassana meditatie tot inzicht (intuïtieve wijsheid), en dit versterkt de vaardigheden om te reguleren weer.

Vorm

Deze vipassana / mindfulness retraite van drie dagen vindt plaats in stilte.

Zoals gebruikelijk in retraites committeren we ons aan de vijf ethische voornemens (niet doden, niet stelen, geen seksuele handelingen, niet liegen, geen bedwelmende middelen). Je zult merken dat dit erg ondersteunend zal werken. Gedurende de retraite heb je geen contact met de buitenwereld, met je groepsgenoten of andere afleidende factoren.

Zoals hiervoor al gezegd is het wel mogelijk om contact te hebben met de begeleider.

We vragen vooral enthousiasme en welwillendheid van je. Het is belangrijk dat je in staat bent in een groep in stilte aanwezig te zijn. Je bent bereid met grote vastberadenheid aaneengesloten te oefenen. Als je besluit mee te doen ga je voor de volle drie dagen. Dit kan zwaar en confronterend zijn, maar de beloning is groot. Mensen die zo hebben geoefend plukken hebben er ontzettend veel baat bij gehad. Het kan je leven transformeren.


Programma

Op de aankomstdag ben je tussen 09.00u en 10.00u van harte welkom. Je hebt dan tijd om je te installeren in je kamer en te landen. Om 10.00u starten we met een kennismaken, een algemene inleiding en begint de stilte. Tussen 12.00u en 14.00u hebben we de lunchpauze met een warme maaltijd. Om 14.15u gaat het meditatief programma in.

De volgende dag worden we gewekt om 05.00u en vervolgen we het programma vanaf 05.30u. Het ontbijt is tussen 07.00u en 08.30u waarna we verder gaan met het programma tot de lunch om 12.15u. Hierna ziet het programma er hetzelfde uit als de vorige dag. We staan 24 uur per dag voor je klaar mocht dit nodig zijn.

De derde ochtend ziet er tot en met de lunch hetzelfde uit als de dag ervoor. Na de lunch zal de middag in het teken staan van verbreken van de stilte, integratie en de overgang maken naar het dagelijks leven. Om ongeveer 16.00u zullen we afronden en weer naar huis vertrekken .

Dagschema

Klik hieronder op uitklappen om het volledige programma te bekijken.


Vooraf hebben we een kennismaking / intake. Hierin zullen we samen onderzoeken wat jouw intentie is voor deze retraite. Eventueel spreken we nog één of meer persoonlijke sessies af voordag de retraite begint (tegen mijn geldende tarief). Indien nodig zal dit in samenspraak gaan met een behandelaar / psycholoog / psychiater.

Praktische gegevens

Data 2023 /2024

  • 26 t/m 29 december 2024 (speciale variant ‘Trauma Sensitieve (christmas)light Retraite‘. Light variant op de ‘normale’ TSR met de hoofdfocus op Mettã, regulatie & verbinding. Aankomst de ochtend van 2de kerstdag. Houd de website in de gaten of stuur een berichtje bij interesse dan houden we je op de hoogte.
  • 18 t/m 20 april 2025

Tijden

  • Vrijdag 10.00u t/m zondag 16.00

Locatie

  • December & April
    Hof van Kairos – Vosseveldseweg 17, 7107 AD Winterswijk Kotten

Begeleiding

Deze retraite staat onder leiding van Jerome Stoel. Jerome beoefent vipassana meditatie sinds 2007 en volgt sinds 2013 regelmatig retraites van een paar maanden in de bakermat van de Mahasi-methode: Bij Panditarama onder wijlen Sayadaw U Pandita in Myanmar (Birma). Jerome is ook opgeleid als MBSR Mindfulness Trainer (Cat. 1) en Somatic Experiencing Practitioner.

Hij heeft hiernaast de verdiepende opleiding tot Vroegkinderlijk Trauma Specialist bij het Centrum voor Late Effecten Vroegkinderlijk Trauma (CELEVT). Vanuit zijn zelfstandig gevestigde praktijk werkt hij met vraagstukken die te maken hebben vroegkinderlijk trauma ((c)PTSS en hechtingsproblemen en dissociatieve stoornissen, zoals DIS en AGDS).


Deze retraite wordt vanuit ervaringsdeskundigheid mede-begeleid door Wietske Buruma. Wietske beoefent Vipassana meditatie sinds 2017. Ze heeft door eigen ervaring met vroegkinderlijke trauma & dissociatie zichzelf eigen gemaakt om gereguleerd te blijven tijdens het mediteren en heeft zo ook inzichten opgedaan in hoe meditatie ondersteunend is in het reguleren en verwerken van trauma. Later volgde ze nascholing in Trauma sensitiviteit om de ervaringsdeskundigheid met hoofd, hart en wijsheid met elkaar te verbinden.

Zij weet als geen ander wat de valkuilen van Vipassana meditatie zijn als je een getraumatiseerd brein hebt en wat ervoor nodig is om trauma sensitivief mee om te gaan. Ze volgt retraites bij o.a Ayya Virañani in Vipassana & Mettã, liefdevolle vriendelijkheid; een veld waarin alles en iedereen gezien en gedragen kan worden.


Maximum aantal deelnemers

  • 10 personen

Kostprijs 2025 (ten opzichte van 2024 5% stijging in prijs)

  • Eénpersoonskamer: € 385,- (exclusief donatie)
  • Tweepersoonskamer: € 349,- (exclusief donatie)

Deze retraite geven wij op basis van kostprijs en donatie (volgens het Boeddhistische principe van dana). De minimale bijdrage is € 385,- eenpersoonskamer en € 349,- tweepersoonskamer. Deze kostprijs is voor het volledige arrangement inclusief beddensets en handdoeken.

Met deze kostprijs hebben wij nog niets verdiend. Voor ons levensonderhoud zijn wij afhankelijk van jouw extra donatie. Met jouw donatie maak je het mogelijk dat we dit werk voor anderen kunnen blijven doen. De ‘normale’ prijs van de retraite is € 697,- Lees eerst hoe dana werkt

De genoemde kostprijs is inclusief:

  • Telefonische kennismaking.
  • Twee overnachingen.
  • Beddengoed en handdoeken.
  • Overheerlijke biologische, grotendeels veganistische en ayuvedisch geinspireerde maaltijden
  • Onbeperkt thee en water.

Aanmelden

Klik op de knop om je direct aan te melden (hiervoor wordt je doorgelinkt naar TraumaWijs)